Shiatsu

Hoe werkt Shiatsu?

De werkzaamheid van Shiatsu ligt in de eenvoud van zijn techniek en benadering. Aanraken is de essentie van Shiatsu. Een ondersteunende hand in tijden van stress en pijn helpt bij herstel. Niet alleen met vingers of duimen op specifieke drukpunten, maar ook met handpalmen en elleboog. Met gebruik van natuurlijk lichaamsgewicht stimuleren stabiele druk en stretching de energiedoorstroming en wordt de energie in het lichaam weer in evenwicht gebracht. Ziektesymptomen, zowel lichamelijk als emotioneel, kunnen hierdoor gedeeltelijk of geheel verdwijnen. Daarbij levert het een verhoogde weerstand van het lichaam op, een verbeterde bloedcirculatie en een versoepeling van het lichaam.

De effecten van regelmatige shiatsu stoelmassages zijn groot op fysiek niveau: verlaagde bloeddruk, verlaagde hartslag, minder kans op koorts en verkoudheid, minder hoofdpijnklachten, minder stresshormoon (cortisol) in het lichaam, minder lage rugpijn en beter slaapgedrag. Op psychologisch niveau: vermindering van angstgevoelens, minder kans op depressie, betere concentratie, meer ontspannen, verminderde ervaring van stress, meer alertheid (te zien op EEG-scan).

Shiatsu filosofie

Duizenden jaren ervaring in Oosterse landen leert dat er meer is dan het anatomische systeem, namelijk een energiesysteem. Elke verstoring in de spieren, zenuwen, emoties en/of organen openbaart zich in dit energiesysteem. De kennis over dit energiesysteem leidde in onder andere China en Japan tot een hoog ontwikkelde geneeskunde, de Traditionele Chinese Geneeskunde, met daarbinnen o.a. Shiatsu, Acupunctuur, Voeding.

In onze maatschappij is een schemergebied ontstaan tussen ziekte en gezondheid. Veel mensen voelen zich niet optimaal gezond. Ze hebben klachten als vermoeidheid, emotionele irritaties, spierspanningen en stress. Medisch gezien is er in veel gevallen geen ziekte te constateren. In het Oosten ziet men deze condities als voorstadia van ziek zijn. De energie is in onbalans geraakt. Als de energiestroom te lang verstoord is, is het lichaam uit evenwicht en kunnen de klachten erger worden en leiden tot pijn en ziekte.

Oorzaken van energieverstoringen kunnen divers zijn zoals voeding, beweging, stressvolle situaties, erfelijke factoren, medicijnen, klimatologische invloeden, geestelijke of lichamelijke trauma’s of een slechte houding.

Afspraak maken